Alsasko

Alsasko

Alsasko

Směj se, jez a pij s námi, to je žití po alsasku.

Alsasko je jeden z 22 regionů Francie. Nachází se na severovýchodě Francie u hranic s Německem a Švýcarskem. Skládá se ze dvou departmentů (Bas-Rhin a Haut-Rhin) a jeho hlavní město je Štrasburk. Alsasko má rozlohu 8283 km², což z něj dělá nejmenší region Francie. Počet obyvatel Alsaska je přes 1,8 milionu tzn. Hustota zalidnění přes 217 obyvatel na km². Klima v Alsasku je polo kontinentální, jsou zde studené zimy a horká léta.

Alsasko je plné krásných měst a vesnic s tradičně úzkými uličkami a francouzsko-německými hrázděnými domy, ležících mezi vinicemi. Typické Alsaské vesnice jsou často uprostřed kruhovitých středověkých hradeb. Počet jejich obyvatel zřídka dosahuje dvou tisíc, přesto si však hrdě zachovávají název město. Je to středověká tradice a Alsasané žijící mezi vinicemi jsou zarputilými ochránci tradic. První vinice tu ostatně vysázeli už ve 13. století a dnes jejich celková rozloha činí 13600 hektarů což je jen o málo menší než rozloha vinic České Republiky.

Alsasko je věhlasné právě díky vínu. Alsasko je ideální místo na pěstování vína (hlavní vinná města regionu jsou města Colmar a Kientzheim).

Alsasko a víno

Jak již bylo v textu o Alsasku zmíněno, Alsasko je ideální místo na pěstování vína.

Geograficky je jako stvořené pro pěstování révy vinné, ze západu, tj.od oceánu jej chrání známé pohoří Vogézy. Vogézské pohoří zachycuje srážky a v alsaském regionu tak celkový roční úhrn nepřesáhne 400 až 500 milimetrů, což pěstování vína prospívá. Úbočí Vogézy, pokryté vinicemi, rovněž zachycuje množství slunečního světla, což umožňuje hroznům pozvolné a plné vyzrávání, kterým získávají plnou chuť a bohaté aroma. Geologické podloží je i na poměrně malém území velice pestré, díky čemuž má každá z oblastí specifický a neopakovatelný charakter sklízených hroznů. Nalezneme zde širokou škálu geologicky odlišných míst, od vápencových, pískovcových a jílových, přes slíny až po žulu a další tvrdé horniny jako např. půdy křemičité. Díky tomu „nasává“ stejná odrůda vína často velmi různý charakter a tak milovníky vína nikdy neomrzí zkoumání palety chutí alsaského vína.

Téměř 100 km dlouhý pás vinic se táhne severním směrem od nejjižnějšího cípu oblasti severním směrem, až po vesnici Marlenheim poblíž Štrasburgu. Pro pěstování vinné révy je využíván každý výhodně postavený svah podhůří Vogéz.

Alsasko je specifické tím, že oproti většině ostatních vinných regionů Francie, převládají hlavně bílá vína. Dále se v Alsasku produkují výhradně odrůdová vína. Drobní alsaští vinaři mají většinou dlouholetou tradici a často nejsou již existenčně závislí na prodeji aktuálního ročníku, což jim umožňuje držet špičková vína v nabídce déle a v případě dobrého ročníku uložit víno na delší dobu k archivaci. Ačkoliv bývá těžké odolat okamžité chuti, je možné alsaské víno skladovat několik let.

Jedná se v podstatě o jedinou francouzskou oblast, která svou pověst vybudovala na bílých odrůdových vínech. Mimo výjimky modré odrůdy PinotNoir zde dominují odrůdy bílé. Označení AOC Alsace nese sedm odrůd: Sylvaner, PinotBlanc, Riesling, PinotGris, Gewurztraminer, Muscat a PinotNoir. Víno by zde mělo být plněno výhradně do speciálních lahví, tzv. alsaských fléten a to pouze ve vinařské oblasti Alsasko

Jedinou významnou oblastí AOC Francie kde lze spatřit jméno odrůdy na etiketě je právě Alsasko. Existuje zde však jen jedna apelace pro vína šumivá, a to AOC Crémantd'Alsace a dvě apelace pro vína tichá - AOC Alsace a AOC Alsace Grand Cru (posledně jmenovaná, která se vztahuje pouze na 51 přísně delimitovaných vinic neboli lieux-dits, se dá přirovnat k apelacím jednotlivých vinic neboli climats v Burgundsku. Většina alsaských vín je od roku 1992 zařazena do apelace, tedy ověřeného označení původu A.O.C – Alsace Grand Cru. Právo na ni mají vína vyrobená pouze ze 4 vznešených odrůd, vypěstované na některé z 50 vybraných vinicích. Hrozny Rieslingu a Muscatd'Alsace musí obsahovat minimálně takové množství přírodních cukrů, aby po jejich vykvašení byl obsah alkoholu 10 %, u hroznů Tokay-PinotGris a Gewurztraminer je to 12 %. Hektarový výnos je pro apelaci stanoven maximálně na 70 hl. Na etiketách nesmí chybět odrůda, jméno vinice, kde se hrozen urodil, a ročník sběru.

Musíme vzpomenout ještě tři alsaské vinařské speciality. Cremant je alsaské šumivé víno vyráběné tradiční metodou druhotného kvašení. Jedná se v podstatě o stejnou výrobu, jaká existuje v Champagne, rozdíl však spočívá v hroznech. V Alsasku se používají k výrobě hrozny PinotBlanc a Rieslingu, v menší míře i modrý PinotNoir. A dále jde o pozdní sběry VendangesTardives, vyrobené z velmi vyzrálých hroznů, a Selection Des Grains Nobles, vznikající pouze z bobulí hroznů napadených ušlechtilou plísní. Obě to jsou vína velmi vzácná, rodící se pozdě na podzim. Jejich vznik mohou umožnit jen příznivé klimatické podmínky. V lahvi se pozitivně vyvíjejí po dobu až 50 let. Počet vyrobených láhví je opravdu velmi malý, a proto je jejich cena vysoká.

Alsaská Vína

Alsasko, jak již bylo řečeno, produkuje zejména bílá vína. Alsaská vína jsou obvykle pojmenována podle odrůd, ze kterých jsou vyrobena a ne podle oblasti produkce. Tato originalita bezpochyby pomohla vytvořit jejich celosvětovou pověst. Milovníci vína oceňují rozmanitost Alsaských vín, protože harmonicky spojují potěšení pro všechny smysly: plná a výrazná barva, květinové, ovocné a minerální aroma, jedinečná chuť odrůd Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer, Pinot Noir, které vytvářejí unikátní paletu vín, která zahrnuje vína od lehkých a suchých po silná a bohatá.

Ze sedmi základních odrůd, pěstovaných v Alsasku, je možno využít čtyři k výrobě věhlasného Grand Cru. Jedná se o Rieslnig, Muscat, Pinot Gris a Gewürztraminer. Grand Cru je přiznáváno pouze vínům, která dosahují určitých kritérií kvality: přesné vymezení vinohradů,nižší než průměrný výnos, specifická kultivační pravidla vinohradu, minimální úroveň přírodního zrání, namátkový test před prodejem… Viněta musí vždy obsahovat název odrůdy, kvalitu a jméno jednoho z padesáti vinohradů, které mají status Grand Cru. AOC Alsace Grand Cru určuje nadstandardní polohu vinice a přisuzuje vínu svůj vlastní specifický charakter, výraz a autenticitu.

Druhy A.O.C

Praví znalci vína ví jak rozpoznat Alsaská vína. Tři AOC přiznaná INAO (Institut National des Appellationsd’Origine) dokládá, že tato vína pochází z geograficky vymezené oblasti produkce. Jedná se o více než o pouhou značku, jedná se o oficiální záruku kvality. Pro získání tohoto statutu je povinné plnit lahve všech Alsaských vín v oblasti produkce.

Alsace AOC

Pod označením AOC Alsace se prodává 74% vín z celého Alsaska. Bílá vína tvoří 94% z produkce.

Apelace Alsace AOC zahrnuje vína, která jsou převážně vyrobena z jedné odrůdy. Vyjímkou je Edelzwicker nebo Gentil, který vzniká smícháním více odrůd. Jednoduchá rada zní: pokud na etiketě vína z apelace Alsace AOC najdete označení odrůdy, jde o víno, při jehož výrobě byla použita jen tato odrůda. Pokudna etiketě není žádná odrůda specikována, víno bylo smícháno z více odrůd. Někdy bývá na etiketě označen i konkrétní vinohrad, případě vesnice.

Vína pod označením AOC Alsace musí být prodávána v láhvi zvláštního protaženého tvaru, tzv. flute.

Alsace Grand Cru AOC

Označení Alsace Grand Cru AOC přisluší vínům, které mají všechny typické znaky pro místní terroir (tedy kombinaci půdy, klimatu a místních podmínek). Mezi taková vína jsou řazena Gewurztraminer, Muscat, TokayPinotGris, Riesling a od roku 2005 Sylvaner. Vína pocházejí z 51 lokací rozdílné rozlohy (od 3 do 80 hektarů). po celém Alsasku. Při dodržení určitých podmínek, můžou vína nést označení pozdní sběr nebo výběr z bobulí.

Etiketa vína vždy musí obsahovat informaci o roku sklizně, identifikaci jedné z 51 lokací a odrůdu. Vína s označením Alsace Grand Cru AOC můžou být vyrobena z odrůd Riesling, Gewurztraminer, PinotGris a Muscat.

Roční výroba vína Alsace Grand Cru AOC je kolem 45 000 hektolitrů, tedy asi 4% z celkové produkce vína v Alsasku.

Cremantd'Alsace AOC

AOC Crémantd'Alsace označuje šumivé víno vyráběné tradiční metodou již od 19. století. Pro Crémantd'Alsace AOC se využívají odrůdy PinotBlanc, PinotGris, PinotNoir, Riesling nebo Chardonnay.

Apelace AOC Crémant d'Alsace byla ustanovena v roce 1976. V současnosti je v Alsasku více než 500 výrobců tohoto šumivého vína.

Pokud některé víno nesplňuje kritéria AOC, je prodáváno jako Vin de Table (stolní víno).

Speciální klasifikace
Během nejlepších vinobraní jsou některé AOC Alsace a AOC Alsace Grand Cru oceněny jednou ze dvou klasifikací: «VendangesTardives», nebo «Sélection de Grains Nobles», které se udělují vzácným, přirozeně bohatým a sladkým vínům z pozdního sběru.

VendangesTardives
Tato vína mohou být vyrobena pouze z těch stejných odrůd ze kterých je možno vyrábět Grand Cru. Hrozny se sbírají, když jsou přezrálé, obvykle několik týdnů po začátku sklizně. Aroma je vyzdviženo koncentrací a zráním.

Sélections de Grains Nobles
Na výrobu tohoto vína jsou vybírány nejkvalitnější hrozny z té nejvydařenější sklizně. Tato vína jsou velmi silná a mají výbornou vyváženost a neobvykle dlouhý chuťový dozvuk

Odrůdy

Sylvaner
Výrazně svěží a lehké víno s delikátními květinovými a ovocnými tóny, osvěžující, živé a příjemné chuti. Lehké a suché, vhodné pro letní dny. Výborně se hodí pro gastronomii, zejména k mořským plodům, salátům, ale i k vepřovému a zelí.¨

Sylvaner

Sylvaner

Tokay Pinot Gris
Bohaté, plné s dlouhým dozníváním. Aroma obsahuje zemité tóny, někdy s lehkou dřevitou až kouřovou stopou, s charakteristickou bohatostí a kulatostí. Bývá vyhledávanýcm doplňkem k bílému masu a foiegras.

Tokay Pinot Gris

Tokay Pinot Gris

Pinot Blanc
Zakulacené a delikátní, svěží a přesto vydatné, reprezentuje střed škály alsaských vín. Jemně ovocné s nádechem meruněk. Výborně doplňuje ryby, drůbež a světlé maso.

PinotBlanc_mini

Pinot Blanc

Pinot Noir
Jediná odrůda alsaského vína, ze které jsou vyráběna červená a růžová vína. Tato odrůda má charakteristickou třešňovou příchuť a ovocný charakter. Dozrává v dubových barriqových sudech, čímž získává typickou strukturu a komplexnost. Jakožto jediný zástupce červených odrůd vhodně doplňuje červená masa.

Pinot Noir

Pinot Noir

Riesling
Suché, vytříbené a delikátně ovocné, má příjemný delikátní buket s občasnými minerálními a ovocnými tóny, které mu dávají dobrý potenciál ke zrání. Je známa jako jedna z nejlepších bílých odrůd na světě s využitím v gastronomii. Je možno jej vychutnávat s rybami, mušlemi, drůbeží a vyhlášeným alsaským Choucroute (šukrut).

Riesling

Riesling

Muscatd´Alsace
Velice aromatické s výraznou chutí, je to suché víno, velice odlišné od sladkých muškátů ze středozemí. Překvapí výraznou a krásnou vůní citrusových plodů a, jak překvapivé, čerstvě lisovaných hroznů vína. Díky své výrazné vůni skvěle doplňuje chřest, thajskou kuchyni a světlé sýry.

Muscatd´Alsace

Muscatd´Alsace

Gewurztraminer
Plné, silné a svůdné, neznámější alsaské víno. Má hluboký buket, který obsahuje bohaté ovocné aroma (mango, liči), květinové aroma (okvětní lístky růží) nebo kořeněné aroma (přídomek „Gewurz“ znamená „kořeněný“). Bývá velmi sladké, přesto si však udržuje ovocnou svěžest a současně potenciál k archivaci. Bývá používán jako aperitiv, doplňuje vhodně kořeněná jídla, foiegras, asijskou kuchyni dodává nový rozměr chuti, je-li vychutnáván současně se sýrem Münster.

Gewurztraminer

Gewurztraminer