Bordeaux

Bordeaux

Bordeaux

Dá se říci, že Bordeaux je nejslavnější vinařská oblast světa. Bordeaux, se nachází na jihozápadě Francie a sousedí s břehy Atlantského oceánu. Bezmála 30 tisíc hospodářství a châteaux vyrobí v oblasti Bordeaux ročně okolo 5,5 milionů hektolitrů vína. Oblast se vyznačuje jako především oblast červeného vína, které je vyráběno z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet Franc.

Z bílých odrůd vinné révy se pěstují především Sauvignon, Semillon a Muškát.

Skvělé klimatické podmínky, za které Bordeaux vděčí blízkému Atlantiku i řece Gironde, a vhodná půda, jsou faktory, které zde umožňují každoročně produkovat jedna z nejslavnějších a nejlepších vín na světě. Vína, která často přežijí člověka, jenž je vyrobil, vína, za která jsou sběratelé ochotni zaplatit v aukcích horentní sumy, vína, která je radostpít a poznávat.

Vinařské podoblasti Bordeaux

Medoc

Medoc je pravděpodobně prvním regionem, který milovníka francouzského vína napadne, když se začne mluvit o víně z Bordeaux.

St. Emilion

Saint-Emilion se nachází 35 kilometrů severovýchodně od Bodeaux, mezi Libourne a Castillon-la-Bataille. V této části dominuje Merlot a Cabernet Franc, který je vyvážený menším množstvím Cabernetu Sauvignon. Rozlohou je tento region mnohem menší než Medoc.

Pomerol

Pomerol je rozlohou velmi malá oblast (7,6 km2). Zdejší vinice produkují vína velmi podobná těm z St. Emilions.

Graves

Graves znamená ve francouzštině štěrk. Přes tento název, který vyvolává pocit neúrodné půdy, Graves produkuje ročně 20 milionů lahví červeného a bílého vína. Oblast Graves se táhne 50 kilometrů jihovýchodně od okraje Bordeaux kolem levého břehy Garonny.

Sauternes

Sauternes zahrnuje město Barsac a vyrábí nejlepší sladká vína světa. Vína z této oblasti mají nádhernou zlatou barvu, jsou velmi ovocná se silnou vůní.

Klasifikacevín z oblasti Bordeaux

  • Bordeaux AOC - jakékoliv víno této třídy z oblasti Bordeaux, nemající právo na jiné označení.
  • Bordeaux Supérieur AOC - nižší hektarový výnos než u Bordeaux AOC, vína obsahují o 1% více alkoholu.
  • Cru Bourgeois - Jako CruBourgeois byla od roku 1932 označována kategorie tradičně lepších vín z oblastí Médoc a Haut-Médoc, která se však nedostala do seznamu klasifikovaných zámků z roku 1855. Lepší označení však znamenalo konkurenční výhodu a bylo terčem neustálých sporů a polemik. Po mnoha peripetiích a soudních sporech o úpravy a překlasifikování některých château právě do této kategorie, je od září 2011 konečně opět jasno. Nově se budou do této kategorie zařazovat vína na základě každoročního hodnocení jejich kvality. Spíše než o tradiční klasifikaci tedy nově půjde o charakter každoroční soutěže mezi jednotlivými víny. Pro ročník 2009 získalo právě v září roku 2011 statut CruBourgeois celkem 246 châteaux.
  • Grand Cru, Grand CruClassé, PremierGrand Cru Classé - Od roku 1855 existuje v Médocu úřední klasifikace jednotlivých panství (châteaux) od 1er CruClassé de Médoc do 5eme CruClassé de Médoc. Pozor, nezaměňovat spojení klasifikace v souvislosti s vinicemi! V Bordeaux dostává klasifikaci Chateaux, ne jeho vinice. Mezi nejznámější patří slavná pětka Château Lafite-Rothschild, Château Margaux, Château Latour, Château Haut-Brion a od roku 1973 také Château Mouton-Rothschild. Od roku 1959 nesou nejlepší vína z podoblasti Graves označení CruClassé de Graves (16 chateux , bílých i červených vín). Od roku 1987 jsou tato vína sloučena v jednotné označení AOC Péssac-Léognan. V apelaci St. Emilion byly jednotlivé domény každých deset let klasifikovány znovu. Poslední rekvalifikace však byla napadena několika soudními žalobami a její platnost tedy následně pozastavena. V současnosti stále trvá patový stav a soudní spory. Zájemci o zdejší vína se tak mohou orientovat pouze podle znalosti konkrétních Chateaux.

Autor části klasifikace vín je Michal Šetka, šéfredaktor časopisu Wine&Degustation